Fotó: Sándor Péter

Katolikus és mélyen anti-kommunista családba születtem Budapesten, 1975. május 9-én. Édesapám geológus, édesanyám földrajz és biológia tanár, bátyám vízmérnök. Tinédzserként 4 évet éltem Párizsban (ennek az időszaknak köszönhetem a felsőfokú nyelvvizsgáimat francia és angol nyelvből), de már itthon, az Eötvös József gimnáziumban érettségiztem le. Francia és amerikanisztika szakokon végeztem a szegedi József Attila Tudományegyetemen, majd szakfordítói diplomát is szereztem ugyanitt. A kulturális antropológia szakot tulajdonképpen hobbiból végeztem el az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, hogy minél többet megtudhassak az észak-amerikai síksági indiánok kultúrájáról, ami a mai napig elkápráztat 


Már az egyetem alatt elkezdtem fordítani és tolmácsolni, a fordítás pedig a mai napig megmaradt. Dolgoztam könyvkiadóknak (Konkrét Könyvek, Tericum, Cartaphilus, Silenos, Jaffa) és írtam zenei újságoknak, illetve portáloknak (Alarm Magazin, Wan2, Unit, New Noise, hvg.hu, Lángoló Gitárok, Hangzorro). Színpadmesterként dolgoztam több fesztiválon is, a Futó utcai West-Balkánban pedig üzletvezetőként működtem. Mindig szem előtt tartottam, hogy amennyire csak lehet, a zene közelében maradjak, és hála Istennek, ez sikerült is.

Fotó: Turbéky Rita

Fotó: Turbéky Rita

Fotó: Számel Judit

Fotó: Számel Judit

Rock ’n’ roll újságíróként és fordítóként kézenfekvő volt, hogy zenei témájú könyvekkel foglalkozzam, majd lassan ráeszméltem, hogy ez az igazi hivatásom, ez az, amit igazán szeretek csinálni! Így elmosódott a határ munka és szórakozás között. Elsőként a Red Hot Chili Peppers énekesének, Anthony Kiedisnek az önéletrajzát, a Scar Tissue – Chili a sebre című könyvet ültettem át magyarra, majd következett az Iggy Pop életét feldolgozó Open Up And Bleed. Büszke vagyok még a Silenos Könyvkiadónál megjelent Queens of the Stone Age és Rage Against The Machine könyvekre is. Az A Pantera igaz története – belső szemmel és a My Bloody Roots – a Sepulturától a Soulflyig és azon túl születése azonban egészen különleges élmény volt! Azóta már a Konkrét Könyvek Kiadó résztulajdonosaként hozom ki egymás után a zenei témájú önéletrajzokat.

Újdonságok

Ha érdekel min dolgozom jelenleg, kattints ide:


Fotó: Jenes Alíz

Fotó: Jenes Alíz

Szerzőként egyelőre öt könyvet jegyzek. A Prieger Zsolttal készített beszélgető könyvem a második a sorban, az első ugyanis a Pótolhatatlan HalhatatlanságA Vágtázó Halottkémek életereje című VHK-könyv volt, amelyre a mai napig mérhetetlenül büszke vagyok. 2017 márciusában jelent meg a harmadik mű, amelyet Jakab Viktorral közösen hoztunk tető alá, a címe pedig Undertaking -thrash metal Magyarországon a rendszerváltás idején. A negyedik egy interjúkötet, amelyben Pritz Péter kollégámmal a legjobb nemzetközi interjúinkból szemezgetünk. A címe ABC 0-24 Nonstop Rock’N’Roll interjúk. 2020 márciusában pedig megjelent az ötödik, a Faith No More zenekarról szóló képregényem, a Faith No More képes testamentuma. Jelenleg a hatodik művemen dolgozom, amelynek fókuszában a Beastie Boys áll és szintén képregény lesz.