The Scrolls of Faith No More

3490 Ft

A Faith No Man nevű együttes romjain alakult, azóta már zenei sarokkőnek számító Faith No More hőskorszaka 1982 és 1998 között volt, majd 2009-től újra aktivizálta magát és jelenleg is húzónévnek, főzenekarnak számít a fesztiválokon – ahova éppen hajlandóak elmenni. A San Franciscó-i banda a hard rockot rappel, heavy metallal és még egy csomó mindennel turbózta fel. A csúcsra pedig második énekesük, Mike Patton egyedülálló hangja repítette őket. A zenekar igaz történetét Dudich Ákos zenei újságíró és fordító szedte össze, a Faith No More basszusgitárosának, Billy Gouldnak a segítségével, az izgalmas, 86 oldalas forgatókönyvet pedig Oravecz Gergely Alfabéta-díjas illusztrátor öntötte képregény formába.
A képregény angol verziója külföldi terjesztére készült, Magyarországon üzleti forgalomba nem kerül, csak itt vásárolható meg belőle 100 db számozott példány.

Elfogyott

Leírás

A képregény ötlete akkor fogant meg bennem, amikor 2015-ben a Faith No More tizenhét év után új albummal jelentkezett. Ez a Sol Invictus. Akár ez is elegendő apropó lehetett volna, hogy belevágjak a képregény megírásába, de a belső indíttatásom sokkal inkább az volt, hogy „visszaadjak” valamit a zenekarnak, cserébe azért az elképesztő hatásért, amit gyakorolt rám a kilencvenes években.
Sose felejtem 1993. május 31-ét. Nemcsak azért, mert másnap érettségiztem, hanem mert a Faith No More ezen a napon a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán adott buliját azóta is a legemlékezetesebb koncertjeim között tartom számon. Simán benne van a legjobb háromban, és sokban hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig zenével foglalkozom, még ha írott formában is.
Azóta sokszor láttam őket, és szép lassan kikristályosodott bennem bennem a terv, hogy papírra vessem a történetüket, mégpedig rendhagyó formában: képregényként. Így jött képbe Oravecz Gergő, akire a Yellow Spots zenekar révén figyeltem fel, valamint Szoldán Márk, aki a projekt mellé állt és nagy részben megfinanszírozta.
Amikor pedig már nyakig merültünk a munkában, Tresó T. Tibornak köszönhetően sikerült kapcsolatba lépnem Billy Goulddal, a Faith No More basszusgitárosával, aki hajlandó volt időt szakítani a képregényünk átnézésére és a városi legendák kiszűrésére, amelyek helyett valós sztorikkal látott el minket. Örök hála neki ezért! Ugyanis így a jeleneteink és párbeszédeink java tökéletesen tükrözi a valóságot.